Proteinpulver – personligt och effektivt! Du borde ha det i skafferiet!

Proteinpulver kan användas på flera olika sätt, jag har själv som tidigare atlet använt det för att kunna prestera mer, och min mamma som är pensionär använder det nu för att tillföra den proteinmängd som kroppen förlorar då man blir äldre.

Man kan säga att proteinpulver är en ”multiprodukt” som alla borde ha hemma i skafferiet. Det ersätter naturligtvis inte en balanserad kost, men är dock ett betydelsefullt komplement då kroppen inte kan fylla behovet via matmängden.

Ibland sägs det att man inte behöver tillföra extra protein, att man istället ska äta husmanskost. Det problem som uppstod för mig, och även för min mamma, var att om vi skulle äta mat för att få i oss den proteinmängd som vi behövde skulle vi få äta alldeles för mycket mat, och då mår kroppen inte bra. Som hårt tränande atlet förbrukar man dessutom mycket mer än en person som utför ett normalt dagligt arbete. Ät efter vad du förbrukar!

Olika sorters proteinpulver

Det finns olika sorters proteinpulver beroende på det personliga behovet. Det är viktigt att välja det som passar dig och som blir ditt perfekta komplement till den dagliga kosten. Här är några exempel på olika typer av proteinpulver:

  • Vassleprotein (Whey), högkvalitativt mjölkprotein. För riktigt renodlat protein, hela 90%, kan man använda Whey isolat som är ett av de bästa på marknaden. Det går snabbt ut i kroppen.
  • Kasein, högkvalitativt mjölkprotein med ett bra tillskott av aminosyror, lite långsammare än Whey.
  • Essentiella Aminosyror, jag vill lägga till detta som ett tillskott som är bra för alla, även en äldre åldersgrupp.

När är det bra och varför

Ett intag av protein inom 45 min efter träningspasset har god effekt på kroppen och depåerna blir inte uttömda. ”Balans” är ett nyckelord. Läs innehållsförteckningen och vad proteinet är avsett för, det finns många olika märken att välja mellan. För mig slutar det oftast med det som smakar godast, och alla har vi ju olika smak. Det finns också vegan-protein att köpa, t ex Fairing Clear Vegan Protein eller SELF Vegan Protein.

Proteinpulver – personligt och effektivt! Du borde ha det i skafferiet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen